Beton Parke Üretimi

 

Uzun kullanımın dönemlerinde  her türlü doğal koşullara ve ağır yüklere dayanan beton parke ürünlerinin kalitesi ve uzun ömrü bugünlerde herkes tarafından onaylanmaktadır. Beton parke taşları ve dekoratif taşlar %5\'ten daha az bir emici özelliğe sahip olduğundan asfalt ve diğer kaplama malzemelerinden çok uzun ömürlüdür. Buradan hareketle malzemenin kullanım ömrüne ve görünümüne en çok zarar veren tuz bazlı bileşenler ve kimyevi maddelerin negatif etkileri minimuma indirgenmektedir. Ek olarak zemin kaplama malzemelerinin ömrü, yüzey aşınma mukavemetine bağlıdır. Beton parke taşları; yüksek evsaflı beton ile üretiminin yanında, titreşim ve basınç uygulamalarına da doğal olarak tutuldukları için yüksek dayanımlara ulaşır. Bu sıkıştırma ve titreşimin doğal etkisiyle, betonda oluşması beklenen hava boşlukları asgariye indirildiğinden, suyun emilmesi oranı oldukça düşüktür. Bu da dona karşı mukavemetinin artmasını sağlamaktadır. Bundan dolayı beton parke taşlarının ömrü, diğer kaplama uygulamalarına (asfalt, hazır beton,dökme beton vb.)  göre çok daha uzundur. 
 
Şekil ve renk çeşitliliği, güzel duyu yönden diğer kaplama malzemelerine oranla üst seviyede sayılmaktadır. Beton altyapı elemanlarının inşaat ve çevre mimarisindeki uygulama bölümleri o kadar fazladır ki uygulayıcı hayal gücünü kullanarak daha önce malum uygulanan benzerilerinin ve uygulandığı alanlarının dışında çok farklı uygulamalar yapılabilmektedir.
 
NASIL UYGULANIR?
 
Parke taşı uygulama işlemine başlamadan önceden zemin sertliği denetim edilmeli, gerekiyor ise  stabilize yahut benzeri sıkıştırılabilen malzemeler ile zemin iyileştirilmelidir. Zemine kum dökülmeden önce gerekli olması durumunda zeminin kompaktör yada silindir ile düzeltilip sıkıştırılması zemin sertliği için yeterlidir. Beton Parke döşemesi yapılacak alana yeterli incelikte ve ortalama 5-7 cm kalınlığında parke altı malzeme serilerek mastarlama işlemi yapılır. Böylece parke altı malzeme yardımıyla zemindeki yükseklik farkları eşitlenerek uygulama öncesinde beton parke taşlarının zemininde düz bir alan elde edilmiş olur. Mastarlama işlemi yapıldıktan sonra zemine  serilen dolgu malzemesi el yardımı ile şıkıştırılarak zeminde  oluşan boşluklar dolgu malzemeleri ile doldurulur. Böylece zemin, beton parke taşı uygulama işlemine hazır hale getirilir. Beton Parke taşları, her iki taş arasına 1,5-2,0 mm. Boşluk duracak şekilde uygulama işlemine başlanır. 
 
Parke taşları arasındaki bu boşluklara işlem bitiminde serilecek kum nüfuz edecektir. Geyik Grup tarafından üretilen Beton Parke taşlarında, bu aralık mesafesi için taşların yan yüzeylerinde üretim sırasında uygulamayı kolaylaştırıcı  olarak özel pay aralığı  bırakılmıştır. Döşenmeye süregelen taşların oturması için, plastik uçlu çekiç yardımı ile baskı uygulanması ile kum zeminin  üzerine tam yerleşme kolaylıkla sağlanabilir. Döşenme işlemine  başlanan Beton Parke taşlarında uygulama süresince  yolun eğimi ve zeminde oluşabilecek yükseklik farkları gözlenerek plastik uca sahip bir çekiç ve mastar yardımıyla ilgili  uygulama hataları kolaylıkla düzeltilir. Döşeme işlemi bitiminde ince elenmiş kum, uygulama alanı üzerine serilir ve fırça yardımı ile beton parke  taşlarının derz araları doldurulacak şekilde yayılır. Bu işlemden sonrasında, kompaktör ile kumlu yüzeyin üzerinde gezdirilerek beton parke taşlarının yerlerine tam olarak oturması sağlanır.